Apertae Musarum ianuae







Apertae Musarum ianuae



Това не е професионален блог или блог правен от професионалист. Това са моите импровизации според личния ми вкус и вкусовете, които предпочита моето семейство. Всичко е направено с любов и ентусиазъм.

петък, 3 септември 2010 г.

Чеснови питки с мащерка

Продукти:
- 1 мая (суха или прясна)
- 200 мл прясно мляко
- 100 мл вода
- мазнина
- 1 ч.л сол
- 1 ч.л захар
-  около 500 гр брашно
- чесън, мащерка

Приготвяне:
Маята се оставя да шупне в 50 мл хладка вода. Към нея се прибавят 1 л.сол, 1 л захар, млякото и водата. Постепенно се добавя брашното.  Прави се меко тесто. Тестото се измесва и прави на топка, намазва се с мазнина и се оставя да втаса. Когато е готово се меси втори път. Разделя се на 12 парчета. Всяко парче се оформя като топка. Нареждат се в намазнена тавичка.
За намазване може да се ползва чесън на прах или пресен чесън. Когато се ползва на прах питките се мажат с мазнина и се поръсват с чесъна. Когато се ползва пресен чесън  се приготвя смес по следния начин: Обелват се 4-5 скилидки чесън и се счукват. Към тях се добавя малко сол и 1 с.л олио. Сместа се разбърква добре и с нея се мажат питките.
Отгоре поръсвам със суха мащерка и пека на 180 градуса.
Приятен апетит!

1 коментар: