Apertae Musarum ianuae







Apertae Musarum ianuae



Това не е професионален блог или блог правен от професионалист. Това са моите импровизации според личния ми вкус и вкусовете, които предпочита моето семейство. Всичко е направено с любов и ентусиазъм.

понеделник, 25 октомври 2010 г.

"Императорска" салата

Тази салатка е съставена от продукти, които не са широко разпространени в България, но навлизат все повече в българската кухня. Напоследък все по-често попадам на статии с прословутият доклад на ООН според, който се препоръчва човечеството да се храни с по-малко месо и с повече варива. Това според ООН ще повлияе на климата на планетата и би намалило броя на гладуващите хора. На който му е интересно - цък. В тази връзка реших да изпробвам различни зърнени храни и се оказа, че има доста вкусни и разнообразни. Елдата е полезна зърнена храна, която със сигурност ще продължава да присъства на моята маса. Черният ориз  пък има интересна история. Преди години е било забранено в Китай простолюдието да яде такъв ориз. Това можело да си позволят само императорите. Истината е, че в него има много полезни съставки и  на вкус се различава от обикновенният. Вари се с вода 1/4, но не поема всичката вода и след това трябва да се отцеди и измие от нея. Ориз Басмати също е много полезен и притежава редица ценни  за организма съставки -  източник е на фибри, които са изключително важни за доброто здраве на червата. Оризът също е богат на въглехидрати и като цяло има по-малко мазнини. Съдържа също и витамин В, калий и фосфор. Ориз Басмати и Черният ориз при варене не се слепват, както белият ориз и са малко по твърди.  Китайски гъби се продават в здравословните магазини. Обикновенно са в изсушено състояние в пакет. Поставят се във вода до набъбване за около един час. За тази салата използвах два вида китайски гъби - бели (сребърни ушички) и черни.

Продукти:
- 1 ч чаша ориз "Басмати"
- 1 ч.чаша черен ориз ("императорски")
- 1 ч чаша елда
- китайски гъби
 - репички
- 2-3 стръка копър
- зехтин, сол
-  сока от 1/2 изцеден лимон

Приготвяне:
Всяко едно от варивата сварих по отделно според оказанията на опаковката. Двата вида ориз в съотношение 1: 4 (ориз: вода), а след това измих и отцедих. Елдата сварих в подсолена гореща вода и също отцедих. След това ги смесих в дълбока купа.
Китайските гъби накиснах във вода за 1 час.
Използвах 1/2 от количеството на пакетчето с черни гъби и 1/3 от количеството на пакетчето с бели гъби. За един час те си увеличават размера многократно. Когато ги извадих от водата ми се струваше, че няма разлика във вкуса на двата вида гъби, но когато престояха открих разликата и лично на мен повече ми харесват белите гъби. 
Нарязах ги на парченца, като оставих и част от тях за украса. Репичките също нарязах на филийки. Всичко смесих  в купата с варивата и овкусих със сол, зехтин и сока от 1/2 изцеден лимон. 
Сервирах в салатна чиния като украсих  с нарязан на дребно копър.
Приятен апетит! 

2 коментара:

  1. Страхотно, благодаря за идеята с елдата! Аз попаднах в блога ти, докато търсех белите гъби, къде ги продават? Ще ти бъда благодарна, ако ме насочиш към някой хипермаркет или откъдето ти ги купуваш :) Поздрави! Деси (от нарояци.ком)

    ОтговорИзтриване
  2. Аз ги купувам от т.нар. здравословни магазини. Съжалявам за късният отговор, но напоследък нямах много време за блога.

    ОтговорИзтриване