Apertae Musarum ianuae







Apertae Musarum ianuae



Това не е професионален блог или блог правен от професионалист. Това са моите импровизации според личния ми вкус и вкусовете, които предпочита моето семейство. Всичко е направено с любов и ентусиазъм.

четвъртък, 20 януари 2011 г.

Телешко задушено

Телешкото месо е богато на  протеини, витамини B6, B2 и B12, селен, фосфор, източник е на желязо и цинк. В телешкото месо има  по-малко мазнини от свинското. Всичко това го прави много по-полезно.
Днес предлагам една рецепта, която е едновременно полезна, лесна за приготвяне и много вкусна.
Продукти:
- 0.700 кг телешко месо
- 2-3 малки главички лук (или арпаджик)
- 2-3 скилидки чесън
- 2 моркова
- 4-5 малки картофа
- 2 с.л доматено пюре
- 200 мл червено вино

Приготвяне:
Телешкото месо се нарязва на подходящи парчета. Окрехкотява се с чук за пържоли и се овкусява със сол и  чер пипер. Залива се с половината от виното и се оставя да престои 2 часа.
В глинен гювеч се слага телешкото месо. Добавят се обелените и измити зеленчуци. Лука и картофите не се нарязват,а само се обелват и се слагат цели. Моркова и целината се нарязват на едри парчета. Добавя се доматеното пюре, скилидките чесън  и остатъка от виното. Добавя се сол, според вкуса и вода, която трябва да покрие зеленчуците. Затваря се и се пече във фурна на 200 градуса. Гювеча задължтелно се слага в студена фурна. След като фурната загрее са необходими 2 часа печене, докато ястието стане готово.


Поднася се топло. Подходяща напитка е червеното вино. Подходяща добавка са леките салати и топли хлебчета.
Приятен апетит!

1 коментар:

  1. Това е телешко варено, не задушено, но рецептата е много добра

    ОтговорИзтриване