Тази рецепта видях в един прекрасен блог и много ми хареса (както повечето вкусотии предлагани там). Пробвах и ми допадна много. Добавих млечен сос и не съм спазвала точно указанията. За тези, които искат да видят оригиналната рецепта - това е източника. А сега ви предлагам моята интерпретация.
Продукти:
- 300 гр пресен спанак
- 1/3 чаена чаша ориз
- 3 яйца
- 150 гр сирене
- сол, босилек
- 1 морков
- 1 скилидка чесън
- масло
- царевичен грис (за поръсване) - може да се замени с брашно или галета
За соса:
- масло
- 1 с.л брашно
- 500 мл прясно мляко
- сол, чер пипер, индийско орехче
- магданоз за украса
Приготвяне:
Чесъна и моркова се нарязват на малки парченца и се запържват с малко мазнина. Към тях се добавя пресният спанак, нарязан на ситно и се задушава с малко вода. Когато е готов зеленчуците се отцеждат. В отделен съд се сварява ориза (1 част ориз / 3 части вода ). Когато е готов се смесва със спанака. Добавя се и сиренето натрошено или нарязано на дребни парченца, както и яйцата и подправките. Всичко се разбърква и разпределя в подходящи съдове ( аз ползвах чашки за крем карамел), които предварително са намазани с масло и поръсени с царевичен грис. Пекат се за около 20 минути на водна баня.
Приготвяне на соса: Брашното се запържва в малко мазнина. Пърженето не е продължително т.к брашното трябва да остане почти бяло. На тънка струйка се добавя прясното мляко, като непрекъснато се бърка. Подправя се с индийско орехче, чер пипер и сол. Оставя се да къкри на слаб огън за 3-4 минути след което се маха от котлона.
Сервиране: Спаначените вкусотии се изваждат от чашките и се поливат с млечният сос. Украсяват се със стрък пресен магданоз.
Приятен апетит!
Ех, че изненада,Женя!
ОтговорИзтриванеМного благодаря за доверието и милите думи.
Тимбалчетата са станали чудесни,
допада ми и този вариант.
Харесах блога ти -
предлагаш интересни рецепти, наистина правени с любов и вдъхновение. Ще се включа в последователите.
Поздрав и усмихната вечер, Диана
Благодаря! Аз отдавна следя блога ти с интерес, а тази рецепта ми допадна много.
ОтговорИзтриванеПрекрасни са! Свежо, вкусно и здравословно!
ОтговорИзтриванеПоздрави, Милена :-)