Apertae Musarum ianuae







Apertae Musarum ianuae



Това не е професионален блог или блог правен от професионалист. Това са моите импровизации според личния ми вкус и вкусовете, които предпочита моето семейство. Всичко е направено с любов и ентусиазъм.

вторник, 22 февруари 2011 г.

Тимбалчета по рецепта на di_ani с млечен сос

Тази рецепта видях в един прекрасен  блог и много ми хареса (както повечето вкусотии предлагани там). Пробвах и ми допадна много. Добавих млечен сос и не съм спазвала точно указанията. За тези, които искат да видят оригиналната рецепта - това е източника. А сега ви предлагам моята интерпретация.
Продукти:
- 300 гр пресен спанак
- 1/3 чаена чаша ориз
- 3 яйца
- 150 гр сирене
- сол, босилек
- 1 морков
- 1 скилидка чесън
- масло
- царевичен грис (за поръсване) - може да се замени с брашно или галета

За соса:
- масло
- 1 с.л брашно
- 500 мл прясно мляко
- сол, чер пипер, индийско орехче

- магданоз за украса

Приготвяне:
Чесъна и моркова се нарязват на малки парченца и се запържват с малко мазнина. Към тях се добавя пресният спанак, нарязан на ситно и се задушава с малко вода. Когато е готов зеленчуците се отцеждат. В отделен съд се сварява ориза (1 част ориз / 3 части вода ). Когато е готов се смесва със спанака.  Добавя се и сиренето натрошено или нарязано на дребни парченца, както и яйцата и подправките. Всичко се разбърква и разпределя в подходящи съдове ( аз ползвах чашки за крем карамел), които предварително са намазани с масло и поръсени с царевичен грис. Пекат се за около 20 минути на водна баня.


Приготвяне на соса: Брашното се запържва в малко мазнина. Пърженето не е продължително т.к брашното трябва да остане почти бяло. На тънка струйка се добавя прясното мляко, като непрекъснато се бърка. Подправя се с индийско орехче, чер пипер и сол. Оставя се да къкри на слаб огън за 3-4 минути след което се маха от котлона.

Сервиране: Спаначените вкусотии се изваждат от чашките и се поливат с млечният сос. Украсяват се със стрък пресен магданоз.

Приятен апетит!


3 коментара:

  1. Ех, че изненада,Женя!
    Много благодаря за доверието и милите думи.
    Тимбалчетата са станали чудесни,
    допада ми и този вариант.

    Харесах блога ти -
    предлагаш интересни рецепти, наистина правени с любов и вдъхновение. Ще се включа в последователите.
    Поздрав и усмихната вечер, Диана

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря! Аз отдавна следя блога ти с интерес, а тази рецепта ми допадна много.

    ОтговорИзтриване
  3. Прекрасни са! Свежо, вкусно и здравословно!

    Поздрави, Милена :-)

    ОтговорИзтриване